ÇİZİKLİ BÖREK



MALZEMELER

2 su bardağı un
Yarım paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı sirke
125 gr eritilmiş margarin

İç harcı için:

1 çorba kaşığı çam fıstığı
125 gr az yağlı kıyma
1 adet ince kıyılmış soğan
1 çorba kaşığı kuş üzümü
Tuz,karabiber,ince kıyılmış maydanoz
Şeritler halinde kesilmiş domates

Üzeri için:

Hafif sulandırılmış yumurta sarısı

YAPILIŞI

Önce iç harç hazırlanır ve soğumaya bırakılır.Teflon tavada fıstıklar yağsız pembeleşinceye kadar kavrulur,soğan eklenir.Soğan şeffaflaşınca kıyma ilave edilir ve fazla rengi dönmeden kavrulur.Ocaktan alınca içine üzüm ,tuz,karabiber ve maydanoz eklenir.

Hamur için un,kabartma tozu ve tuz yoğurma kabına alınır.Ortası havuz gibi açılıp yumurta , yoğurt,sirke ve yumuşatılmış margarin eklenerek yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğrulur.

Hamurdan merdaneyle dikdörtgen şekilde parçalar açılır ve ortasına harç konulur.Rulo yapılan böreğin kat kısmı alta gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine dizilir ve uçları bastırarak kapatılır ve bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürülür.Hamurların üzerine keskin bir bıçakla karnıyarık gibi derin bir kesik atılır.Bir kaşık yardımıyla kesikler genişletilir .Kalan harç bütün hamurların içine paylaştırılır ve en üste birer şerit domates konulur.

Önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzeri altın sarısı oluncaya kadar pişirilir.

Sıcak servis yapılır.

Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder