ZEYTİN EZMELİ AÇMA



MALZEMELER

5 su bardağı un
2 su bardağı süt
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı ılık su
2 yemak kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytin ezmesi
2 tatlı kaşığı toz maya
2 tatlı kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta

YAPILIŞI

Ilık süte toz maya ve şeker ilave edilip 15 dakika mayanın kabarması beklenir. Genişçe bir kaba konulan unun ortası havuz gibi açılır,içine ayçiçek yağı,yumurtanın akı,tuz,mayalı süt ve ılık su aktarılır.Hamur kaba yapışmayana kadar yoğrulur.Üzerine nemli bir bez kapatılarak 2 saat mayalanması için bekletilir.

Mayalanan hamur 10 eşit bezeye bölünür ve elde yuvarlanıp merdaneyle yarım santim kalınlığında açılır.Açılan hamurun üzerine yumuşatılmış tereyağı ve zeytin ezmesi sürülür.Hamur yuvarlanıp simit şekli verilerek iki ucu birleştirilir. Hamurların tümü aynı şekilde hazırlanır ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.Bu şekilde hamur kabarıncaya kadar yaklaşık 1 saat bekletilir.

Mayalanan hamurun üzerine yumurta sarısı sürülür,çörek otu ve susam serpilir.Önce 50 derece fırında 10 dk,sonra fırın ısısı 175 dereceye getirilip 25 dakika pişirilir.Ilık servis edilir.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder